Obec Ludgeřovice
ObecLudgeřovice

O Ludgeřovicích

Obec leží mezi městy Ostrava a Hlučín (mapa). Území obce leží v nadmořské výšce od 220 do 300 metrů, je mírně zvlněné s řadou lesíků a remízků. Z vyvýšenin jsou na jihu viditelné vrcholy Beskyd a za dobré viditelnosti na severozápadě i vrcholy Jeseníků.

Loga

Stavění máje na Menšíkové louce a hlídka první noc

Krásnou slunečnou poslední dubnovou neděli se u nás v obci stavěla májka. Již tradičně se této akce zhostili naši hasiči. Na Menšíkové louce připravili občerstvení, hry pro děti, přehlídku hasičské techniky, malování na obličej a ve spolupráci s Pony rančem Vrablovec se děti také mohly svézt na koní

Celá akce byla kolem 18 hodiny završena postavením májky. Hasiči jsou sehraná parta, proto byla májka rychle vztyčena (i přes malé potíže ze startu) a pořádně ustavena a zabezpečena proti pádu.

Lidí na této akci bylo hodně ale postupně přecházeli na jinou, současně probíhající akci u hřiště TJ Ludgeřovice. Každý občan si tento překrásný nedělní den mohl vybrat, kde jej stráví.

 

Co by to však bylo za stavění májky, kdyby se také nemusela celou noc hlídat?

Hasiči večer zatopili pod kotlíkem, vařili guláš a hlídali celou noc májku – dle Wikipedie: “Máje, májka, mája nebo máj je označení ozdobeného kmene stromu, který tvoří ústřední prvek jarních slavností rozšířených po většině Evropy. Nejčastěji bývá májka stavěna 30. dubna nebo 1. května, ale v některých oblastech se staví v období svátku sv. Jiří, letnic nebo nejčastěji letního slunovratu. Se stavěním máje je spojen i zvyk jejího nočního hlídání, podle zvyků to bývá do východu slunce nebo také do prvního kohoutího zakokrhání, před muži ze sousedních vesnic, kteří se ji snaží porazit nebo odříznout její vrchol. Pokud se jim to podaří, je to pro vesnici velká ostuda.” 

Našim hasičům se máji podařilo uhlídat.

Datum vložení: 30. 4. 2023 21:00
Datum poslední aktualizace: 23. 5. 2023 17:23
Autor: Pavel Kramný MBA

Rychlý kontakt

Obec Ludgeřovice
Markvartovická 52/48
747 14 Ludgeřovice

E-mail: urad@ludgerovice.cz
Tel.: +420 595 052 578

Počasí

dnes, pondělí 6. 5. 2024
déšť 23 °C 11 °C
úterý 7. 5. slabý déšť 16/12 °C
středa 8. 5. slabý déšť 13/9 °C
čtvrtek 9. 5. skoro jasno 16/6 °C

Svátek

Svátek má Radoslav

Zítra má svátek Stanislav

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie